Ligging

DE ALDE FEANEN

FIETSTOCHTEN

Langs de randen van het Nationaal Park en in de omgeving is het heerlijk fietsen. Heel bijzonder is de pontjesroute ‘De 8 van Grou’. De route bestaat uit twee lussen; een korte van 32 km en een lange van 55 km. Deze fietstocht leidt u rond het hele Nationaal Park De Alde Feanen. Informeert u eens bij VVV Grou te Grou of het Toeristenbureau te Earnewâld naar deze route en de vaartijden van de pontjes. Beslist de moeite waard!

VAREN, ZEILEN, KANOËN

U kunt De Alde Feanen het beste verkennen met een kano, roei- of fluisterboot. Het grootste deel van De Alde Feanen is vrij bevaarbaar en er zijn in samenwerking met De Marrekrite aanlegplaatsen gemaakt waar u kunt aanmeren. Natuurlijk kunt u er ook met een zeilboot op uittrekken. Op de grote plassen, De Grutte Krite en De Saiterpetten, kunt u prachtig zeilen, maar de kleinere vaarten zijn hier minder geschikt voor vanwege de beperkte diepgang en de riet- en boombegroeiing langs de oevers. Voor kanovaarders zijn er de laatste jaren meer mogelijkheden ontstaan. Zo is er een nieuwe kanoroute die u rond de Jan Durkspolder leidt. In één van deze gebieden, Neeltsje Muoisgat, is een overdrachtplaats voor kano’s gemaakt zodat u gemakkelijk De Saiterpetten op kunt.

WANDELEN

Hoewel De Alde Feanen het beste varend te verkennen valt, zijn er ook een aantal mooie wandelmogelijkheden. Afgezien van enkele kleine wandelroutes op een drietal eilanden, bevinden de wandelroutes zich voornamelijk aan de oostzijde van het Nationaal Park. Een goed beginpunt voor uw wandeltochten vormt het bezoekerscentrum aan De Koaidyk 8a in Earnewâld. Het hele jaar door organiseert het bezoekerscentrum wandelexcursies door De Alde Feanen. Tijdens de excursies behandeld de natuurgids een thema dat in de sfeer van het seizoen past. Op een leuke en interactieve manier komt u meer over het gebied te weten. Activiteitenkalender bezoekerscentrum.

Bezienswaardigheden

UITKIJKTORENS

Er zijn twee uitkijktorens en meerdere vogelkijkhutten in het gebied die een prachtig uitzicht over het laagveenmoeras geven. Uitkijktoren Romsicht (foto) biedt een prachtig uitzicht over de Jan Durkspolder en de Halbertsma Petten. Uitkijktoren Reid om ‘e Krite geeft een prachtig uitzicht over de herinrichting en het oude moerasgebied It Wikelslân. Via onderstaande link ziet u een grote overzichtskaart, hierop staan de uitkijktorens en de vogelkijkhutten aangegeven.

VOGELS KIJKEN

Tijdens een vaartocht door De Alde Feanen kunt u al veel vogels waarnemen. Vooral als u uw tocht plant buiten het hoogseizoen. Daarnaast zijn er verschillende vogelkijkvoorzieningen aangelegd met elk hun eigen verrassingen. Zo staat er een prachtige hut in de Jan Durkspolder aan de oostzijde van De Alde Feanen. In het vroege voorjaar slapen er diverse steltlopers, zoals kemphaan, grutto en wulp. In de zomer broeden hier o.a. kokmeeuw en visdief. Zwarte sterns scheren over het water op jacht naar insecten. En met wat geluk kunt u hier zeldzaamheden als geoorde fuut en lepelaar aantreffen.

Eten & drinken

PORTO CASA

Voor een lekkere pizza kun je een bezoek brengen aan Porto Casa. Heb je echt zo'n dag dat je geen zin hebt om te koken dan kun je ze bellen en zelf je bestelling afhalen of laten bezorgen aan de overkant bij de parkeerplaats.

HET THEEHUIS

Het Theehuis ligt in Grouw. Echt een fijne plek om op een zonnige dag heen te gaan en te genieten van het grote terras met uitzicht op het water.

Reserveren

Verplichte velden zijn gekenmerkt met *Reserveer van 1 beschikbare accommodaties.

De Groene Deken beschikbaar voor de geselecteerde periode.

Prijzen beginnen bij: