Ontdek de Alde Feanen

Gebruik de Groene Deken als uitvalsbasis voor veel leuke activiteiten in dit prachtige natuurgebied

Ligging

De ligging is uniek. De Groene Deken is gebouwd op een eiland in het Friese Eernewoude, je kunt er alleen per boot komen. Op het vaste land is een privé parkeerterrein waar plaats is voor circa 4 personenauto’s. Met een bootje kom je na 2 minuten varen aan de overkant.
Eernewoude (Earnewâld), is een gezellig watersportdorp en ligt bovenin de driehoek van Leeuwarden, Heerenveen en Drachten. Het dorp grenst aan een bijna 2.500 ha groot laagveenmoeras; Nationaal Park ‘De Alde Feanen’. Dus naast zeilen is er volop de mogelijkheid om fietsend of wandelend van de natuur te genieten.

Activiteiten

Ontdek en verken De Alde Feanen.

Bezienswaardigheden

Het mooiste van De Alde Feanen.

Eten & drinken

Culinair aan het water.

Fietstocht(en)

Langs de randen van het Nationaal Park en in de omgeving is het heerlijk fietsen. Heel bijzonder is de pontjesroute ‘De 8 van Grou’. De route bestaat uit twee lussen; een korte van 32 km en een lange van 55 km. Deze fietstocht leidt u rond het hele Nationaal Park De Alde Feanen. Informeert u eens bij VVV Grou te Grou of het Toeristenbureau te Earnewâld naar deze route en de vaartijden van de pontjes. Beslist de moeite waard!

Varen

U kunt De Alde Feanen het beste verkennen met een kano, roei- of fluisterboot. Het grootste deel van De Alde Feanen is vrij bevaarbaar en er zijn in samenwerking met De Marrekrite aanlegplaatsen gemaakt waar u kunt aanmeren.

 

Zeilen & kanovaren

Natuurlijk kunt u er ook met een zeilboot op uittrekken. Op de grote plassen, De Grutte Krite en De Saiterpetten, kunt u prachtig zeilen, maar de kleinere vaarten zijn hier minder geschikt voor vanwege de beperkte diepgang en de riet- en boombegroeiing langs de oevers.

Voor kanovaarders zijn er de laatste jaren meer mogelijkheden ontstaan. Zo is er een nieuwe kanoroute die u rond de Jan Durkspolder leidt. In één van deze gebieden, Neeltsje Muoisgat, is een overdrachtplaats voor kano’s gemaakt zodat u gemakkelijk De Saiterpetten op kunt.

 

Wandelen

Hoewel De Alde Feanen het beste varend te verkennen valt, zijn er ook een aantal mooie wandelmogelijkheden. Afgezien van enkele kleine wandelroutes op een drietal eilanden, bevinden de wandelroutes zich voornamelijk aan de oostzijde van het Nationaal Park. Een goed beginpunt voor uw wandeltochten vormt het bezoekerscentrum aan De Koaidyk 8a in Earnewâld.

 

Wandelexcursies

Het hele jaar door organiseert het bezoekerscentrum wandelexcursies door De Alde Feanen. Tijdens de excursies behandeld de natuurgids een thema dat in de sfeer van het seizoen past. Op een leuke en interactieve manier komt u meer over het gebied te weten. Activiteitenkalender bezoekerscentrum.

 

Boek nu de Groene Deken
Reserveren

Uitkijktorens

Er zijn twee uitkijktorens en meerdere vogelkijkhutten in het gebied die een prachtig uitzicht over het laagveenmoeras geven.

Uitkijktoren Romsicht (foto) biedt een prachtig uitzicht over de Jan Durkspolder en de Halbertsma Petten.
Uitkijktoren Reid om ‘e Krite geeft een prachtig uitzicht over de herinrichting en het oude moerasgebied It Wikelslân.

Via onderstaande link ziet u een grote overzichtskaart, hierop staan de uitkijktorens en de vogelkijkhutten aangegeven.

Vogels kijken

Tijdens een vaartocht door De Alde Feanen kunt u al veel vogels waarnemen. Vooral als u uw tocht plant buiten het hoogseizoen. Daarnaast zijn er verschillende vogelkijkvoorzieningen aangelegd met elk hun eigen verrassingen. Zo staat er een prachtige hut in de Jan Durkspolder aan de oostzijde van De Alde Feanen.

In het vroege voorjaar slapen er diverse steltlopers, zoals kemphaan, grutto en wulp. In de zomer broeden hier o.a. kokmeeuw en visdief. Zwarte sterns scheren over het water op jacht naar insecten. En met wat geluk kunt u hier zeldzaamheden als geoorde fuut en lepelaar aantreffen.

Boek nu de Groene Deken
Reserveren

Meer weten?

Stel gerust uw vragen en informeer naar de mogelijkheden!

Kaart & routebeschrijving

Wilt u weten hoe u bij vakantiehuis de Groene Deken komt?

Neem contact op

Per telefoon, e-mail of gebruik het formulier.